czwartek, 7 kwietnia 2011

Yerba Mate Sklep

Ażeby tradycyjnie zaparzyć Yerba Matę, powinno się zaopatrzyć się w naczynko zwane tykwą. Napar, który zostanie przygotowany na gorąco nazywany jest po prostu Mate.

Tykwę należy wypełnić suszem w współzależności od upodobania też pragnienia osiągnięcia mocnego smaku. Standardowo wsypuje się mniej więcej 2/3 tykwy. Następnie zakrywamy dłonią otwór w naczynku, też energicznie ruszamy nim, tak by wymieszać z dokładnością zawartość naczynka. Po tej czynności, przechylamy tykwę w ten metodę, by cała zawartość przesiała się na jedną stronę, zostawiając wolne miejsce na wodę po przeciwnej stronie.


Do tak przygotowanej tykwy, wlewamy letnią wodę, w takiej ilości, by tylko zwilżyć Yerba Mate. Wkładamy do naczynka Bombillę (rurka z sitkiem), a następnie zalewamy Yerba Mate wodą o temperaturze około 70 °C – 80 °C. Ażeby uzyskać taką temperaturę, trzeba ugotować wodę w czajniku, też odstawić ją na mniej więcej 10 minut. Czas ten wystarcza na to, aby temperatura obniżyła się do pożądanej wartości.


Przy przygotowywaniu naparu Yerba Mate trzeba pamiętać żeby absolutnie nie mieszać wilgotnego suszu. Yerba Mate możemy zalewać wiele razy (4-5), mając pewność, że napar zachowa wszelkie spersonalizowane odżywcze właściwości. Trzeba pamiętać że woda, którą ponownie będziemy zalewać musi mieć temperaturę 70 – 80 °C.

Zobacz także: Yerba Mate Sklep

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz